Google search engine
Ana Sayfa Hayat Kur’an Öğreniyorum Tecvid Dersleri İhfa

Kur’an Öğreniyorum Tecvid Dersleri İhfa

0
392

Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm.

Merhaba değerli Kur’an Gönüllüleri bugünkü programımızda tecvit uygulamalarından bir başka uygulamayı birlikte beraberce görmeye çalışacağız icra etmeye okumaya çalışacağız konumuz İhfa. Kur’an-ı Kerim’in tilavetinde ağızla beraber genizin ayrı bir önemi ayrı bir yeri vardır. Genizden gelen ses Kur’an-ı Kerimin tilavetine ayrı bir has ayrı bir güzellik katmaktadır. İşte bugün o konulardan bir tanesi yani genizimizi verimli ve nitelikli kullanmayı bize öğreten ihfa kuralı üzerinde uygulamalar açısından durmaya çalışacağız.

İhfa nedir? Çok kısaca tarif edersek ihfayı tenvin veya sakin nun’dan sonra tenvin veya sakin nun harfinden sonra ihfaya sebep olan harfler gelirse ki bu harfleri burada tek tek göreceğiz. İhfaya sebep olan harfler gelirse nun sesini genizimiz de akıtarak okuyoruz. Tenvin veya sakin nun’un sonra ihfaya sebep olacak bir harf geldiğinde o nun sesini sakin nun sesini veya tenvin de sesi genzimiz de akıtıyor. Bu da Kur’an-ı Kerim’in tilavetini hem kolaylaştırıyor hem de güzelleştiriyor.

Kur’an Öğreniyorum Tecvid Dersleri İhfa Videosu

4. Ders Kur’an Öğreniyorum Tecvid Dersleri İhfa Word Dosyası

Bu örneğimizde gördüğümüz üzere TE harfi ihfa’ya sebep olan TE bir harftir. Dolayısıyla sakin nun harfinden sonra bu harfi gördüğümüzde nun sesini genzimiz de akıtıyor ayeti kerimeyi okuyalım. Dilimizi üst damağımı değdirmeden sesi genzimizi alıyoruz. Ve sesi ince icra ediyoruz.

Hud Süresi 9. Ayet. Burada ihfaya SE harfi sebebiyet veriyor. İhfaya sebep olan harflerden se harfi geliyor. Bundan önceki harfinden önceki tenvinde NE sesini akıtıyor ve Kur’an-ı Kerim’in Tilaveti ayrı bir güzellik ayrı bir lezzet meydana geliyor.

Birlikte okuyalım değerli kardeşlerim birlikte seslendim ve ihfa’nın hazzını ihfanın lezzetini ihfanın güzelliğini kulaklarımızda hissedelim.

Yine tenvin üzerinde ihfayı icra edeceğiz ve CİM harfi bu ihfaya sebebiyet veriyor ihfaya sebep olan harfleri elinizdeki Elif bağlardan o harfleri ezberleyebilirsin o harfleri kavrayabiliriz ancak bizim yöntemimiz daha çok uygulama üzerinden bu kuralları kavramak uygulamaya yoğunlaşmak uygulama icra etmek örnekler üzerinden kuralı kaideyi daha rahat kavrayabiliriz diye düşünüyorum.

Casiye Süresi 28. Ayet. Bu kelimeyi sesleniyoruz birlikte ve sesi genimizde akıtıyor dilimizi üst damamıza değdirmeden sesi dilimize intikal ediyoruz. Sesin ince olmasına lütfen dikkat edelim.

Hud Süresi 6. Ayet. Örneğimiz DEL harfi yine bir önceki nun sesinin akıtılması sebebiyet veriyor ya da bir diğer ifadeyle bir önceki sesin akıtılması sağlıyor. Böylece Kur’an-ı Kerim tilaveti ihfa ile birlikte güzelleşiyor. Birlikte bu sesi yakalayamaya çalışalım.

Kefh Süresi 18. Ayet. Şimdi kalın sesli bir harf üzerinde ihfa örneği var. TA harfi kalın sesli bir harf sonra gelen ZEL harfi ta harfinde ihfa yapmamızı sağlıyor. Dolayısıyla bu kalın harf üzerinde ihfayı icra ederken harfin kalın nun sesinin tenvin sesinin ince olmasına dikkat edeceğiz.

Değerli kardeşlerim bu uygulamalarda ilk etapta uygulama esnasında sesi yakalamaya bilirsiniz. Sesi tam olarak icra edemeyebilirsiniz. Ancak buradaki en önemli kural en önemli yöntem şudur; ısrarla üzerine gitmek ve o ses ağzımızdan çıkan ses kulağımıza hoş bir şekilde intikal etmesini sağlayınca kadar yakalayınca kadar uygulamalara devam etmektedir. Uygulama, uygulama, uygulama bizi bu kuralı çok rahat bir şekilde icra etmemizi sağlayacaktır.

Evet ağzımızdan çıkan sesi kulağımızda hissederek kulağımızda duyarak doğruluğunu yanlışlığını hissederek en güzel ölçü kulak.

Hud Süresi 12. Ayet. Bu örnekte iki tane ihfa var bu ihfayı birlikte icra edelim. ZEY harfleri. 

Bir hatırlatma daha yapalım değerli kardeşlerim sevgili Kur’an Gönüllüleri ihfa sürekli nun sesi üzerinde icra ediliyor nun sesinde icra ediliyor ya sakin bir nunun üzerinde ya da tenvinin Nunu üzerinde icra ediliyor şunu unutmamamız gerekiyor ihfa harfleri diye nitelendirdiğimiz harfler aslında ihfaya sebep olan ihfanın yapılmasını sağlayan harflerdir bu harflerde herhangi bir ihfa icra edebilme söz konusu değildir.

Murselet Süresi 33. Ayet. Sad harfi yine ihfaya sebep olan bir harf kısa bir örnek olduğu için yine bunu alıyorum.

Sakin bir nun yok veya şeddeli bir nun harfimiz yok öyleyse sakin bir nun harfi veya şeddeli bir nun harfi yani iki üstün ik iki ötre olmadıkça ihfa asla meydana gelmez.

Evet değerli kardeşlerim şimdi Kur’an-ı Kerim’den karışık olarak biz işaretlemeden bir önceki örneklerde örnekler de okuduğumuz örneklerde orada ihfaya sebep olan harfi ve ihfa yapılacak harfi kırmızı renkle kırmızı karakterle gösterdik Burada ise nerede olduğu bilinmiyor onu birlikte beraberce nerede ihfa olduğunu beraberce görmeye çalışalım.

Bakara Süresi 25. Ayet. Buradaki ihfayı biz bulalım.

İstirhamım şu yakınınızda bulunan bir uzman kardeşimizden Bir uzman arkadaşımızdan Kur’an-ı Kerim’de ihfanın yoğun olarak geçtiği bir sayfayı çalışma sayfası olarak belirleyin ve o sayfa üzerinde ihfaları önce tespit edip sonra seslendirmeye çalışın.

Bir sonraki programda buluşmak dileğiyle ile hepinizi Allah’a emanet ediyorum Allah’ın selamı rahmeti bereketi üzerimize olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz