Site icon internetkafa.com

Sunucu İşletim Sistemleri

Sunucunuz için bir işletim sistemi seçmek zor olabilir. İstikrarlı bir işletim sistemi seçmeniz önem taşıdığının farkındasınız ve mevcut farklı işletim sistemleri ve özellikleri yüzünden kafanız karışık olabilir. Bu makalede, sunulan sunucu işletim sistemindeki temel farklılıkları yazacağım.

CentOS

CentOS genellikle Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL) ücretsiz bir sürümünden başka bir şey değildir. CentOS ve RHEL arasında bir takım farklılıklar vardır, ancak çoğu durumda iki sistem çok benzerdir. RHEL ücretli destek ile gelir ve ticari bir üründür. CentOS ücretsiz bir üründür ve sistem genelinde herhangi bir RHEL markası içermemektedir.

Kendimde CentOS vds kullanmaktayım.

CentOS’u çekici yapan şey, her sürümün 10 yıldan uzun kullanılmasıdır. Diğer dağıtımlarla bulamayacağınız bir şeydir. CentOS’un bir dezavantajı, diğer dağıtımlardan bildiğinizden daha az özelliklere sahip olmasıdır. Bununla birlikte, bu da iyi bir şey: CentOS’ları nispeten hafif yapıyor. Bir web sitesini veya web uygulamasını barındırmak için yalnızca hafif bir dağıtım arıyorsanız, CentOS mükemmel bir seçimdir.

Ubuntu

Ubuntu, istikrarı ve geniş özellik listesi nedeniyle tanınmaktadır. Varsayılan olarak Ubuntu’nun ömrünü kolaylaştıracak bir çok özelliği var, ancak bu da OS’u (iişletim sistemi, operating systems) CentOS gibi diğer dağıtımlardan daha az taşınabilir ve ağırlaştırıyor. Ubuntunun temeli Debian’a dayanıyor ve çok popüler bir işletim sistemidir. Ubuntu yalnızca bir sunucu sürümü (Ubuntu Sunucusu) değil aynı zamanda bir masaüstü işletim sistemi olarak kullanılmak üzere tasarlanmış bir versiyonu da vardır. Bu, Linux ortamında çalışmanız gerekiyorsa çok kullanışlıdır.

Güvenli ve güvenilir (garanti altına alınmış) inanılmaz derecede güçlü bir ortam arıyorsanız, Ubuntu en iyi yoldur. En çok kullanılan Linux dağıtımı. Ubuntu sadece 2004 yılında başlamış olsa da, bu sistemin çok hızlı geliştiği açıktır. LTS bültenleri, serbest bırakıldıktan sonra 5 yıldan daha uzun süre desteklenir.

Debian

Ubuntu, Debian’a dayanıyor. Ancak Debian’ın Ubuntu’ya göre avantajları vardır. En önemli şey istikrarıdır. Ubuntu kendi başına çok istikrarlı bir işletim sistemidir, ancak Debian, genellikle yeni bir sürüm yayınlamadan önce bir yıldan uzun süre test edilmiştir; her bir sürümün istikrarlı olmasını sağlayabilirsiniz çünkü ekipleri üzerinde herhangi bir baskı yoktur (yeni bir sürüm yayınlamanın öyle bir şey yoktur). Durağan sürümler çoğu kez değiştirilmez, bu nedenle üretimlerin kullanımı sırasında parçalanma şansı zayıf olur.

FreeBSD

FreeBSD, Linux’ta değil, BSD’ye dayalıdır. FreeBSD, UNIX’e dayalı da değildir, ancak bu argümanda karışık bir tartışma göreceksiniz. Belli bir sertifika almak için geniş kapsamlı testler geçtiğinde, OS’nin yasal olarak kendisini “UNIX tabanlı” olarak adlandırmasına izin verilir. Bu nedenle FreeBSD’yi tek bir dağıtım yerine Linux ile karşılaştırmak daha iyidir.

FreeBSD, yüksek kaliteli bir işletim sistemi (BSD Unix ve POSIX API’leriyle uyumlu olduğu için) olarak bilinir. Masaüstü kullanıcıları için FreeBSD en iyi seçim olmayacaktır. Sunucular için ise, genellikle daha güvenli seçeneklerden biri olarak kabul edilir.

CoreOS

CoreOS diğer dağıtımlarla karşılaştırılamaz. Rocket ile entegrasyona odaklanan çok yeni bir işletim sistemidir ve bu nedenle öncelikle geliştiricilere odaklanmıştır. İlk olarak Docker ile entegrasyona odaklanmıştı, ancak 2014 yılında CoreOS ve Docker ekipleri arasındaki bazı olaylardan sonra CoreOS, Rocket adlı Docker’a kendi alternatifini başlattı.

CoreOS kullanırken, ne yaptığınızı bilmelisiniz. Bir web sunucusu gibi basit dağıtımlar için tasarlanmamıştır.

Windows Server

Windows Server, Windows tabanlı ticari bir işletim sistemidir. Windows Server, yalnızca Windows’un yapabileceği şeyleri gerçekleştirmeniz gerektiğinde çok güçlü bir sistem olarak düşünülür. Örneğin, bir ADDS yüklemesi dağıtmak Windows Server’ı (doğal olarak) gerektirir. Basit bir PHP uygulamasını bir web sunucusuna dağıtmanız gerekiyorsa yerleşik web sunucusunu (IIS) kullanmak aşırı bir durumdur. IIS, kurumsal uygulamalar için tasarlanmış birçok güçlü özellik sunar. Windows Server, ticari bir lisans gerektiren çok karmaşık bir sistemdir. Lisanslama için sunucu maliyetinize bir ücret katmaktadır.

GPO’yu ve ADDS’ü yönetmeniz gerekirse, yalnızca Windows’un bu yazılımla uyumlu olduğu için Windows Server kullanmanız gerekir. Basit bir Apache web sunucusunu veya Windows gerektirmeyen başka bir şey barındırmam gerektiğinde, Linux veya FreeBSD kullanmalısınız.

Exit mobile version