Bilgisayarın BIOS veya UEFI’yi Destekleyip Desteklemediğini Öğrenelim

0
2051

BIOS, sistem önyükleme bilgilerini ve sabit disk, işlemci ve bellek gibi bilgisayar donanımını içeren anakart üzerindeki bir çip üzerinde depolanan minik bir programdır.

Aslında Bios uzun zamandan beri bulunmaktadır. Bugün bios yerini UEFI denilen yeni bir sistem vardır. Bu nedenle, eski bios ve modern uefi ile bilgisayarlar bulunmaktadır. Bir çok bilgisayar şu anda UEFI’yi desteklese de, BIOS kullanan bilgisayarlar hala bulunmaktadır.

Bilgisayarın BIOS veya UEFI’yi Destekleyip Desteklemediğini Öğrenme Yolları

İlk Yol:

Klavyeden Windows tuşu ile S tuşuna aynı anda kullanın. Arama kutusuna cmd yazın. Açılan ekranda, Komut İstemi kısmına sağ tıklayıp, Yönetici olarak çalıştır yapalım. Cmd ekranına bcdedit yazıp Enter’a basalım. Komut ekranında Windows Boot Loader altında  path kısmında; \Windows\system32\winload.exe, winload.exe ise eski tip bios kullanıyordur. Eğer Windows.efi yazıyorsa sisteminiz uefı kullanıyordur.

İkinci Yol:

Klavyeden Windows tuşu ile S tuşuna aynı anda kullanın. Arama kutusuna msinfo32 yazın. Açılan ekranda, Sistem özeti kısmında BIOS Modu Eski yazıyorsa Bios vardır. Eğer UEFI yazıyorsa uefı’dir.

Artık, sisteminizin UEFI veya BIOS kullanıyor olup olmadığını bulmanın zor olmadığını biliyorsunuz.

Daha hızlı önyükleme ve güvenli önyükleme gibi özellikler UEFI’ye iyi olsa da, sisteminiz BIOS kullanıyorsa sorun yok. UEFI veya BIOS için ayrı bir işiniz yoksa, bunu değiştirmek için herhangi bir işlem yapılması gerekmez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz